Åker loppet igen – trots allt

På söndag går startskottet för det nystartade Nordenskiöldsloppet, världens längsta klassiska skidlopp. Loppet har anor från 1884, men sedan dess har nästan ingen kört sträckan. Förutom två personer – båda från Västerbotten.

– Pelle Edlund hade hört talas om loppet och 2013 berättade han om det för mig, och jag sa att ”det här måste vi göra”, säger Jon Brännström.

Det de skulle göra var alltså att åka Nordenskiöldsloppet – Jokkmokk-Kvikkjokk tur och retur, en sträcka på 22 mil. En sträcka som fått sitt namn efter Adolf Erik Nordenskiöld, mannen som utlyste Nordenskiöldsloppet 1884. Sedan den gången har tävlingen legat i vila fram till i år, då den än en gång ska köras.

Men för Pelle Edlund, tävlandes för Stöcke TS Järnet, och Jon Brännström, Fredrika IK, blir det alltså inte första gången de kör sträckan.

– Jag och Pelle körde denna sträcka på 22 mil ospårat och utan support 2013. Vi skulle också reka lite och kolla längs vägen var man kunde ha eventuell drickalangning. Tanken var att vi skulle arrangera en tävling på sträckan, men under andra halvan av loppet var vi överens om att aldrig göra detta igen och att någon annan aldrig heller skulle behöva utsätta sig för det här igen, säger Jon Brännström och skrattar.

Kortad sträcka

Wolfgang Mehl från Jokkmokk fick dock höra talas om att killarna hade åkt sträckan och han bestämde sig för att ändå göra en tävling av det. En tävling som körs nu på söndag, med Edlund och Brännström på startlinjen.

– Vi berättade om våra erfarenheter för Wolfgang och skulle loppet bli av så skulle vi stå på startlinjen, för förmodligen är vi de enda som har åkt sedan 1800-talet. De bjöd på startavgiften och nu slipper vi ju ägna oss åt karta och kompass och att själva fixa mat och vatten som vi gjorde 2013.

Sträckan kommer också bli kortare denna  gång då det varma vädret har gjort att arrangörerna fått korta sträckan med fyra mil. Det innebär i stället att det blir mer kuperat för åkarna, då loppets sträckning på vissa ställen flyttas från älv och sjö till skogar i närheten.

– Det blir säkert roligare. När vi åkte 2013 kunde man nästan bli knäpp av hur platt loppet var, det var inga synintryck och ingen stimulans. Det blir säkert finare att köra inne i skogen, säger Brännström.

”Känns nervigt”

2013 klarade killarna av sträckan på ett dygn. Nu, med färdiga spår och med mat- och vattenservering, tror arrangörerna att elitåkarna kommer vara i mål på tio timmar. Jon Brännström siktar på ungefär 16 timmar.

– Det känns lite nervigt, det är en lång sträcka och jag har inte haft en jättebra vinter då det har varit lite småskavanker. Att äta blir a och o. Klarar man att åka skidor i tre timmar klarar man också 16 förutsatt att man får i sig energi. Så länge jag har aptit så går det bra, så det känns också kul och spännande, säger Brännström.

Förutom dess två herrar är också flera andra länsbor anmälda till loppet. Till exempel Brännströms klubbkamrat Martin Lundberg (bilden), Lycksele IF:s Björn Rydvall samt Spöland Vännäs IF:s Simon Johansson.

David Pettersson

Taggar: , , , ,
Kategori: Vintersport 

4 kommentarer till “Åker loppet igen – trots allt

 • 5 april, 2016 at 22:55
  Permalink

  Synd att tövädret där uppe har kortat banan med 4 mil ner till totalt 18 mil då. Hade tänkt sätta in spurten vid 17 åkta mil men nu får jag ta den redan vid 13 mil. Man lär ju möta sina demoner nån period under loppet. Mina erfarenheter av Lapland Ultra Marathon 10 mil är ju att jag brukar få hantera demonerna ganska tidigt på såna lopp och sedan jag har lidit några mil blir jag kompis med dem, endorfinet o adrenalinet brukar börja pumpa då och så blir resten en ganska behaglig resa.

  Svara
  • 6 april, 2016 at 09:11
   Permalink

   Med den mössan kan inget gå fel, Martin! Kör hårt och Lycka till!

   Svara
 • 6 april, 2016 at 17:40
  Permalink

  Fantastiskt att det finns så många på startlinjen som vill plåga sig så långt, att du gör det Martin förvånar mig inte ett ögonblick.
  Du är en hårding utöver det vanliga och en stolthet för klubben.
  Här snöar det i massor nu så ni får nog ny blötsnö som ni ska forsera. Lycka till.

  Svara
 • 6 april, 2016 at 23:34
  Permalink

  Hörrdu Bengt-Peder nu ta du å anmäl dä! Ögonblickligen! Fredrika IK ska köra klubbmästerskap på Nordenskiöldsloppet. Jon blir seg att tampas med. Spöa mig med 7 min på 7-Mila. Han är gjord bårdi hundkötte! Jon och Pelle har ju rekat banan tidigare

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *